::Over het logo

Organisatie-adviesbureau Op de Coul heeft een gestileerd zeilschip als logo. Dit is een bewuste keuze geweest en is gebaseerd op de ervaringen van Johan Op de Coul met (wedstrijd) zeilen, zowel als bemanning als schipper op zijn eigen schip.

Het inrichten en managen van een organisatie vertoont grappante overeenkomsten met het voorbereiden van een zeilreis of wedstrijd, en managen van het schip.

De analogieën met het inrichten en managen van organisaties met het voeren van 'het commando' op een zeilschip zijn legio. Onderstaand volgen een aantal voorbeelden.

Het doel

Een zeilreis heeft in het algemeen een doel: men wil ergens naar toe zeilen. Een wedstrijd heeft als doel om deze te winnen.

Organisatie en bemanning

Om het gestelde doel te bereiken moet de organisatie (aan boord) worden ingericht, moeten procedures worden afgesproken en moet een competente crew worden ingehuurd en moet worden samengewerkt.

Sourcing strategie, outsourcing, inhuur

Soms besluit je - om bedrijfsspecifieke of financiële redenen - om activiteiten niet zelf te doen maar om deze uit te besteden of om competenties in the huren.

Het onderhoud van de motor of het maken van zeilen vraagt om specifieke competenties. Maar ook de 'inhuur' van ervaren bemanningsleden behoort tot de overwegingen c.q. strategie om een wedstrijd te winnen.

Middelen

Om een schip te kunnen varen, zijn middelen nodig. Gelet op het doel, moeten eisen aan die middelen worden gesteld.

ICT en informatievoorziening

Meestal zijn computers(al dan niet dedicated en embedded) aan boord die soms zelfs in een netwerk samenwerken.

Deze 'meters en klokken' geven informatie op basis waarvan beslissingen over de te varen koers kunnen worden genomen.

Bij de inrichting van de boot en de slectie van de 'meters en klokken' is het van belang (privé natuurlijk vooral financieel) om vast te stellen welke informatie nodig is om de gewenste doelen te bereiken en de bemanning optimaal te laten functioneren.

Externe factoren

Zowel bij het managen als het runnen van een (wedstrijd)schip spelen diverse factoren een rol waar je als manager c.q. schipper geen invloed hebt. Wat denk je van het weer (windkracht en windrichting, regen), stroming, ondieptes, maar ook tegenstanders in een wedstrijd; deze zijn te vergelijken met het economische klimaat, marktontwikkelingen en concurrenten.

Contingency management

Ook op een zeilschip moet je rekening houden met schade en 'rampen'. Het is vrij vervelend om geen evacuatie en communicatieplan en geen reddingsvlot te hebben als het schippen midden op zee zinkt. Dit kan je vergelijken met een contingency plan voor organisaties en een uitwijklocatie voor de ICT. En hoe kan je 'de zaak redden' als de mast overboord gaat of zelfs een bemanningslid. Naar analogie: wat doe je als de ICT uitvalt of medewerkers uitvallen?